E-mail icon-email    E-nastava     eUNSA     Student guide     Promo video     unsa logo  

testiranje covid19

COVID info

Katedra za historiju veterinarstva

Zavod za epizootiologiju

Uvod

Predmet: UVOD I HISTORIJAT VETERINARSTVA

Predmet «Uvod i historijat veterinarstva» bavi se izučavanjem historijskog razvoja veterinarstva od najranijih vremena pa do savremenih dostignuća današnjice, sa posebnim naglaskom na veterinarstvo u Bosni i Hercegovini. Osim toga, studentima se daju informacije o režimu studiranja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

U dijelu «Uvoda u veterinarstvo» cilj je upoznavanje studenta sa režimom studiranja, organizaciji i zadacima veterinarske službe, veterinarskim profilima, uslovima i obavezama tokom studiranja.

U dijelu «Historija veterinarstva» cilj je upoznavanje studenta sa historijskim razvojem veterinarstva kroz faze razvoja čovječanstva kroz različite kulture i religije. Poseban naglasak je na razvoj veterinarstva u Bosni i Hercegovini.

Predmet ima veliki značaj s aspekta upoznavanja studenta o veterinarskoj struci, organizaciji veterinarstva u našoj zemlji, veterinarskim kadrovima i njihovoj ulozi, režimu i pravilima studiranja. Historijski dio omogućava sticanje saznanja o razvoju veterinarstva, ulozi i značaju pojedinaca u tome, razvoju veterinarstva u Bosni i Hercegovini.

Diplomska nastava

Katedra za historiju veterinarstva obuhvata predmet "Uvod i historijat veterinarstva" koji se izučava u I semestru kao obavezan predmet.

Dodatne informacije

PREPORUKE:

- Valeria Grieco DVM, MS, PhD, Pathology department, School of Veterinary Medicine Milano, Italy. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

- Margherita Parodi, DVM, MS, PhD, Pathology department, School of Veterinary Medicine Milano, Italy. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

- Dr. Simone Magnino, National Reference Laboratory for Animal Chlamydioses Instituto Zooprofilattico Sperimentale della Lombardia e dell’Emilia Romagna “Bruno Ubertini”, Pavia, Italy. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.">.

- Dr. Paul Polis, Lycee agricole d’Ensiegnement General, France. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.">.

- Alenka Dovč DVM, MS, PhD, Veterinarski fakultet v Ljubljani, Inštitut za zdravstveno varstvo perutnine, Ljubljana. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.">.

- Prof. Dr. Petar Džaja, Katedra za sudsko i upravno veterinarstvo, Veterinarski fakulteta, Sveučilište u Zagrebu

Adresa

  • Veterinarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu
  • Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
  • Sprat: IV

Kontakt

  • Telefon: 033/729-130
  • Fax: 033/617-850
  • E-Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.