icon-email       E-nastava     ISSS     STUDENT GUIDE     PROMO VIDEO promo   unsa logo  

VF70 logo1 04

60 god fakulteta

PROGRAM

08.12.2009. - I Dan
Prva regionalna konferencija o ribarstvu od 11.00 do 17.00 sati

__________

09.12.2009. - II Dan
Završna radionica “Curriculum Development According to the Bologna Principles” od 9.00 do 16.00 sati

__________

10.12.2009. - III Dan
SVEČANA AKADEMIJA U POVODU OBILJEŽAVANJA 60 GODINA FAKULTETA

Amfiteatar Veterinarskog fakulteta od 11.00 do 16.00 sati

 

U četvrtak 10. decembra upriličena je Svečana akademija povodom 60 godina postojanja i rada Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Riječi dobrodošlice impozantnom broju partnera, kolega, prijatelja i saradnika uputila je prof. dr. Almedina Zuko, dekanesa Veterinarskog fakulteta. U svom pozdravnom obraćanju dekanesa Zuko se zahvalila prisutnima što su uveličali ovu svečanost svojim dolaskom i prisustvom, kao i radom i doprinosom da Veterinarski fakultet doživi ovih 60 godina i da smjelo korača naprijed u bolju budućnost. „Veterinarski fakultet je jedina visokoobrazovna institucija za obrazovanje veterinarskih kadrova u Bosni i Hercegovini. Njegova vizija je djelovanje u sljedećim pravcima: prepoznatljivost fakulteta u regiji i međunarodnim okvirima, unapređenje stručne djelatnost i saradnja sa terenom. Veterinarski fakultet je sklopio veliki broj bilateralnih sporazuma i sarađuje sa veterinarskim fakultetima i institutima u regiji, gdje smo već profilirani kao punopravni partneri, a u nekim segmentima struke imamo i vodeću ulogu u regionu. Ovaj fakultet je preuzeo lidersku ulogu u pojedinim područjima veterinarske djelatnosti i dokazao se kao pouzdan partner u mnogim projektima. Evropski partneri su prepoznali način i kvalitet našeg rada i ozbiljnost kojom pristupamo rješavanju problematike struke. Na kraju želim reći da i put od pet hiljada milja počinje prvim korakom i pozivam vas da zajedno pokušamo učiniti taj iskorak mogućim.“ – navela je dekanesa Zuko.

Izražavajući podršku Veterinarskom fakultetu i želje za uspješan budući profesionalni rad, čestitke povodom ovog značajnog jubileja uputili su gospodin Damir Ljubić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, gospodin Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo, te gospodin Safet Kešo, ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

60 god auditorij

Prisutnima se obratio i prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu, te u svom obraćanju istakao: „U ovoj godini Veterinarski fakultet obilježava značajan jubilej, a to je 60 godina od osnivanja ove značajne visokoškolske institucije Univerziteta u Sarajevu, koja daje i pečat obilježavanju jubilarne 60. godišnjice Univerziteta u Sarajevu. Možemo biti ponosni što u našoj univerzitetskoj zajednici imamo ovako kvalitetan fakultet, fakultet koji educira i državi daje značajne stručnjake iz veterinarsko medicinskih nauka. U dugogodišnjem periodu postojanja dali ste državnoj zajednici i šire, dobre stručnjake, magistre i doktore nauka, koji se danas nalaze na mnogim značajnim funkcijama i na najbolji mogući način svjedoče Hipokratovu zakletvu. U periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995, odnosno 1479 dana najduže opsade u historiji čovječanstva, dijelili ste sudbinu i Univerziteta i grada. Kao žrtva agresije, uzdigli ste se do heroja odbrane akademskog dostojanstva i svoje društvene misije. U tom periodu ubijeni su mnogi studenti, nastavnici i saradnici, kojih se i ovom prilikom sa posebnim pijetetom sjećamo. Vaše šezdesetogodišnje iskustvo u nastavno-naučnom procesu, kao i povoljna prosječna starosna dob zaposlenih od 40 godina, te zapažena međunarodna pozicija, ovoj visokoškolskoj instituciji omogućavaju prirodan razvoj i izvanrednu priliku da ekstenzivira, afirmira i kvalitetnije organizira studij po mjeri vitalnih potreba društva i zajednice u širem smislu riječi. Kao regulisana profesija u reformskom procesu imat ćete odgovarajuće obaveze i odgovornosti koje moraju biti sinhronizirane sa globalnim izazovima i interesima društvene zajednice. Istovremeno vaš fakultet, kao respektabilna članica Univerziteta u Sarajevu, postaje neodvojivi dio jedinstvenog akademskog, obrazovnog i naučnoistraživačkog prostora ujedinjene Evrope, koji je kreiran u skladu sa strategijom održivog razvoja i profiliranja evropske kompetentnosti zasnovane na znanju. Dozvolite mi na kraju, da svim članovima kolektiva i studentima Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čestitam ovaj značajan jubilej, zaželim sretan, miran i dostojanstven život, te da Vas sve zamolim da aktivno podržite započete reforme koje u konačnici imaju cilj, a to je stabilan i racionalno integriran Univerzitet u Sarajevu.“

Prisutnima su se obratili i najstariji diplomant Veterinarskog fakulteta prof. dr. Hamdo Lokvančić i najmlađi diplomant Selma Hurem, student prodekan.

Svečanost je upotpunjena projekcijom filma u kojem je prezentiran historijat Veterinarskog fakulteta. Također, promovisana je i knjiga – monografija 60 godina Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koja prikazuje razvoj Fakulteta od njegovog osnivanja do danas, osvrćući se na pojedine faze koje karakterišu odraz društveno-ekonomske situacije u zemlji i svih previranja koja na direktan ili indirektan način utječu na rad i razvoj ove visokoškolske ustanove u našoj državi.

Program Svečane akademije je završen dodjelom zahvalnica, plaketa i povelja, te razmjenom poklona.

{gallery}/galerije/60_god{/gallery}

Kategorija: Vijesti