E-mail icon-email    E-nastava     eUNSA     Student guide     Promo video     unsa logo  

testiranje covid19

COVID info

pcele

Implementacija Rezolucije GS UN A/C.2/72/L.32

20. decembra 2017. na prijedlog Republike Slovenije Generalna skupština Ujedinjenih naroda u New Yorku usvojila je Rezoluciju o Svjetskom danu pčele koji se obilježava svakog 20. maja.

Rijetke su rezolucije koje su potakle tako širok konsenzus i podršku kao rezolucija o Svjetskom danu pčela. Rezoluciju je podržalo 115 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Kinu, Indiju, Brazil, Argentinu, Australiju i sve države članice Europske unije, te Bosnu i Hercegovinu. Radi se zaista o širokom frontu podrške država koje nisu tako često na istoj strani kada je riječ o globalnim pitanjima, pa i kada je u pitanju zaštita okoliša ili poljoprivrede i smanjenja gladi. Pčele i drugi polinatori su od neprocjenjive vrijednosti kada se riječ o osiguravanju globalne sigurnosti ishrane. Svaka treća kašika hrane zavisi od polinacije.

Rezoluciju Slovenija smatra priznanjem njenom zalaganju za zdrav, zelen i uravnotežen razvoj ali velikim i zajedničkim korakom u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu te za očuvanje prirodnog okoliša.

Ove godine Ambasada Republike Slovenije i slovensko društvo Ivan Cankar u suradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu pozivaju na obilježavanje tog dana prisustvovanjem javnoj  tribini na kojoj će se govoriti o značaju pčela za čovječanstvo, o obrazovanju u pogledu odnosa prema prirodi i pčelama, o medu u svakidašnjem životu ljudi i naročito o izazovima suvremene upotrebe pčele i pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ishranu.

 

Tribina će se održati u amfiteatru Veterinarskog fakulteta u 15.00 sati.

Tribina će biti zasnovana na kratkom uvodnom predavanju i tri panela u trajanju od 20 minuta za pojedinačne prezentacije i 10 minuta za raspravu.

U uvodnom dijelu obratit će se dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr. Nihad Fejzić, ambasadorica gospođa Zorica Bukinac i predsjednica slovenskog društva Ivan Cankar gospođa Verica Džindo.

 

 

Moderator: doc. Dr. Behija Dukić

Najava govornika: Ivona Filipović

 

 

Program

Uvodno predavanje: Međunarodna perspektiva

Govornik: Nj. E. Zorica Bukinac

 

Prvi panel: obrazovanje

Govornik: pčelar Evgenije Žolkević

- pčela i pčelarstvo u obrazovnim programima

- jednostavne metode približavanja ovih tema mladima i

- metode stvaranja dobrog okoliša za pčele u svakodnevnom životu, te u urbanim sredinama.

 

Drugi panel: apikultura

Govornici: doc. dr. Behija Dukić sa Veterinarskog fakulteta i predsjednik Saveza pčelara FBiH Rehad Deljo

- značaj stručnog izučavanja pčele

- pčela i čovjek: međusobna ovisnost

- pčelinji proizvodi i njihov kvalitet

- razvoj pčelarstva

 

Panel rasprava

 

Treći panel: ekonomija

Govornici: mr. sci Lejla Biber sa Poljoprivrednog fakulteta i mr. sci. Nijaz Bajramović pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH

- med i drugi pčelinji proizvodi na tržištu

- sigurnost upotrebe meda i pčelinjih proizvoda u zdravstvene svrhe

- legislativa u oblasti meda

- rezultati monitoringa ispitanog meda na tržištu BiH

 

Panel rasprava

Stoga, pozivamo vas  da svojim prisustvom uveličate ovaj događaj koji doprinosi bogatijem obilježavanju ovogodišnjeg Svjetskog dana pčela u Sarajevu. Slavimo taj dan zajedno, širimo svijest o značaju pčele i napravimo nešto dobro za njih. 

Kategorija: Vijesti