E-mail icon-email    E-nastava     eUNSA     Student guide     Promo video     unsa logo  

testiranje covid19

COVID info

Dragi prijatelji,

U utorak, zanimljivom i neubičajenom konferencijom za novinare, otvorit ćemo događaj decenije u našem dijelu naučne zajednice "Jubilarnih 70 godina Veterinarskog fakulteta u Sarajevu".

Uz vašu kontinuiranu pomoć da javnosti približimo plemenitost našeg posla i važnost uvođenja najsavremenijih naučnih standarda u obrazovanju, naš Fakultet je danas, regionalni lider i prepoznatljivi evropski partner sa prestižnim univerzitetima.

Ljubazno vas molimo i ovoga puta za pažnju u tri veoma važna događaja.

U utorak, 19. novembra 2019. godine, u 13 sati na Veterinarskom fakultetu, upoznat ćemo vas sa čuvenim profesorom iz 1. generacije diplomanata našeg Fakulteta, prof. dr. Hamdom Lokvančićem, jednim od prvih Humboldtovih stipendista u bivšoj državi. Njegovi hrabri podvizi inspirirali su čuvena filmska imena, koji su po istinitom događaju snimili kratki film "(A)Torzija", više puta nagrađivan sjajnim nagradama, kao i najvećim evropskim priznanjem "Srebrenim medvjedom". O tome ćete čitati u našoj Monografiji koju ćemo u utorak predstaviti.

U četvrtak, 21. novembra 2019. godine je naša Svečana akademija u Narodnom pozorištu. Cijeneći gust raspored vaših prioriteta toga dana, početak smo planirali u 20 sati. Akademiji će prisustvovati uvažene kolege, dekani veterinarskih fakulteta i predstavnici veterinarskih instituta iz regije i svijeta. Zaslužnim pojedinicima, institucijama i organizacijama za naš uspjeh ćemo zvanično uručiti povelje i plakete te pokazati koliko cijenimo zajedništvo i saradnju. U obraćanju domaćih političkih zvanica i institucija očekujemo da prvi put iz ove sfere neko javno podrži nauku.

Sutradan, u petak, 22. novembra 2019. godine, u 10 sati na Veterinarskom fakultetu, posve novi koncept panel diskusije, namijenjen našim studentima, ali i korisnicima veterinarske znanosti: industriji, vladinim i naučnim organizacijama, proizvođačima hrane, držateljima životinja itd. Panel "Veterinarska edukacija - pogled u budućnost" je zamišljen kao novi koncept u našem diskursu. Panelisti su uvaženi svjetski eksperti i lideri svoje oblasti, poput eksperta za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, prof. dr. Ehab Abu-Basha te počasnog predsjednika Asocijacije veterinarskih fakulteta Mediteranskih zemalja prof. dr. Andre Laurent Parodija i mnoge druge uvažene kolege iz regiona. Odgovorit ćemo šta je to dobro, a šta loše, šta mijenjati u edukaciji i znanosti i kako je unaprijediti... Okupili smo dokazane lidere u svojim profesijama  koji će i vama biti zanimljivi sagovornici u mnogim životnim temama.

 

S poštovanjem,

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu,

Prof.dr. Nihad Fejzić

Kategorija: Vijesti