E-mail icon-email    E-nastava     eUNSA     Student guide     Promo video     unsa logo  

testiranje covid19

COVID info

Nacionalna referentna laboratorija za bjesnilo Bosne i Hercegovine je 29.5.2020. godine dijagnosticirala bjesnilo kod lovačkog psa s područja općine Srebrenica. Potrebno je istaći uspjeh uposlenika Instituta Veterinarskog fakulteta koji su prvi put u našoj zemlji i što je važno istaći u kratkom roku, izvršili izolaciju i identifikaciju virusa bjesnila.

Dobiveni izolat će se koristiti za dalja naučna istraživanja, određivanja topotipa te molekularno sekvenciranje, a sve u svrhu utvrđivanja porijekla ovog slučaja bjesnila. Ovim je Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu radom laboratorija Instituta još jednom pokazao da posjeduje resurse za izolaciju virusnih patogena koji Univerzitet u Sarajevu stavljaju na svjetski nivo.

S obzirom na to da je zadnji slučaj bjesnila utvrđen 2014. godine, također kod psa te da je ekstenzivnim vakcinalnim kampanjama silvatično bjesnilo držano pod kontrolom sve do 2018. godine, kada je izvršena zadnja distribucija vakcina, važan korak u kontroli bjesnila je reorganizacija i revizija vakcinalnog programa oralne vakcinacije lisica, organiziranje aktivnog nadzora bjesnila koji podrazumijeva odstrel lisica i uspostavljanje sistema dostavljanja dijagnostičkog materijala u Nacionalnu referentnu laboratoriju.

Na važnost ovog izuzetno opakog, fatalnog oboljenja ukazuju i podaci WHO prema kojima godišnje u svijetu od bjesnila umire 59 000 ljudi, od čega 40% djeca mlađa od 15 godina, a u 99% slučajeva bjesnila u ljudi izvor infekcije je kontakt s bijesnim psima.

Važno je napomenuti da je bjesnilo moguće prevenirati nizom mjera koja uključuju: edukaciju stanovništva, vakcinaciju svih pasa i lisica, testiranje izlovljenih divljih životinja te njihovo obavezno testiranje na prisustvo virusa bjesnila.

Za dodatne informacije o temi bjesnila možete kontaktirati prof. dr. Lejlu Velić, e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., tel. + 387 33 775 554, +387 62 211 791

Iz ureda dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

vet institut

 

Kategorija: Vijesti