M 365 icon-email    E-nastava     eUNSA     Student guide     Promo video     unsa logo  

COVID19

testiranje covid19

Ahmed MutevelicObavještavamo uposlenike i studente Veterinarskog fakulteta u Sarajevu kao i cjelokupnu akademsku zajednicu da je dana 03.11.2020. godine na Ahiret preselio naš dragi, uvaženi emeritus prof.dr Ahmed Mutevelić.

Rođen je 03.08.1933. god. u Bugojnu gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Nakon diplomiranja, prvo zaposlenje je dobio u Veterinarskoj stanici Vlasenica gdje je bio začetnik organizacije umjetnog osjemenjavanja krava na tom podrućju. U tom periodu radi i doktorsku disertaciju na Veterinarskom fakultetu. Zbog zapaženih rezultata, prelazi u tek otvorenu farmu mliječnih krava Bojnik i organizuje veterinarsku službu, a uspješnost reprodukcije diže na najveći nivo u Bosni i Hercegovini. Nakon tih rezultata, dobiva poziv sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, gdje i prelazi u svojstvu docenta na Katedru za Suzbijanje neplodnosti domaćih životinja. Projektom DC-10, 1987 godine, prvi na Balkanu, uspješno je uradio embrio transfer kod krava. Svoj angažman do penzionisanja provodi na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Objavio je značajan broj stručnih i naučnih radova,  univerzitetskih udžbenika, stručnih knjiga, te bio učesnik u velikom broju domaćih i internacionalni naučnih, stručnih skupova i projekata.

Prof.dr. Ahmed Mutevelić je bio mentor i član komisija mnogim specijalizantima, magistrantima i doktorantima iz oblasti Reprodukcije domaćih životinja.

Za izuzetan doprinos u veterinarskoj medicini dobitnik je velikog broja priznanja.

Smrću Profesora izgubili smo prijatelja, vrhunskog stručnjaka, nastavnika, pedagoga-jednom riječju velikog čovjeka.

Akademska zajednica, a posebno veterinarska struka, izgubila je nepresušan izvor znanja i iskustva našeg Profesora koji je uvijek bio spreman svojim savjetima i nesebičnim zalaganjem prenijeti znanje i podići veterinarstvo na najviši nivo.

Poštovani Profesore, hvala Vam za sve što ste nesebično učinili i dali u razvoju veterinarstva.

 

Kategorija: Vijesti