icon-email    |   E-nastava     ISSS    STUDENT GUIDE

Psi lutalice veliki su problem u Sarajevu. Svakim danom ih je sve više i više, gladni su, žedni i bez skloništa. S druge strane, građane je strah, negoduju, a poznati su i slučajevi gdje su ti isti građani zlostavljali pse

Situacija se treba riješiti ne samo za dobrobit životinja nego cijele zajednice jer su napuštene životinje i način na koji se rješavaju njihovi problem ogledalo stanja cjelokupnog društva.

- Nadležne vlasti pokazale su popriličan nemar i nebrigu po pitanju ovog gorućeg sarajevskog problema, a mi smatramo da je takvo stanje nedopustivo i zato smo se odlučili udružiti s udrugom Pomoć životinjama – Help animals iz Sarajeva i Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, stoji u sopštenu kompanije LUSH.

sapica sapun

- Zajedno smo pokrenuli kampanju KAMO SUTRA,BOLJE SPRIJEČITI NEGO…., jer želimo da se situacija s psima lutalicama riješi. Želimo pristupiti sistematskom rješavanju problema pasa lutalica u Sarajevu u skladu s europskom praksom i zakonima, educirati zajednicu, spasiti i sterilizirati pse te ih naposlijetku, u što većem broju, udomiti.

- Lush je aktivistička firma i sretni smo kada putem kanala koji su nam dostupni, odnosno naših trgovina, web stranice, Lush Timesa, Facebook stranice i prisutnosti u medijima, možemo javnosti prenijeti poruku do koje nam je stalo. Situacija s psima lutalicama itekako nam je važna.Smatramo da je to problem zajednice I da je zajedno moramo riješiti.

Kampanja zagovara metodu “uhvati-steriliziraj-pusti ili udomi”, čime bi se, riješio problem velikog broja napuštenih i pasa lutalica. Na svakom psu će, pod paskom prof. Selme Filipović s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, biti obavljen klinički pregled, zatim tretman protiv parazita, cjepljenje protiv bjesnoće, markiranje i sterilizacija. Također, svaki pas će dobiti i svoj veterinarski karton, te će, za vrijeme oporavka, biti privremeno smješten na Veterinarskom fakultetu, a poslije toga, uz velike nade i udomljen.

- Budući da želimo uključiti što veći broj pasa, apeliramo na vas da podržite našu kampanju jer će sav novac prikupljen prodajom 'Šapa' sapuna, umanjen za iznos PDV-a, biti utrošen za provođenje kampanje sterilizacije pasa lutalica u Sarajevu, stoji u saopštenju.

Mjesečno, zbog kapaciteta smještaja pasa i njihovog oporavka, može biti obrađeno maksimalno 40 pasa, stoga će kampanja trajati minimalno dva mjeseca.

Kategorija: Vijesti