icon-email    |   E-nastava     ISSS    STUDENT GUIDE

Direktor USAID/Sweden FARMA II projekta, Adrian Neal i dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo prof.dr. Nihad Fejzić potpisali su danas ugovor za testiranje uzoraka krve sumnjivih životinja na prisustvo bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika. Veterinarski fakultet Sarajevo obaviće u narednih godinu dana 2.000 analiza na području Federacije Bosne i Hercegovine. Vrijednost ovog ugovora je 43,552.00 KM.

USAID slika Dekan

Planirano je da se testiraju uzorci sumnjivih životina, u skladu sa programom koji je priredio Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu će se realizovati u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ova aktivnost ima dvostruki cilj. Prvi cilj je da se pomogne relevantnim bh. institucijama da uspostave program nadzora za bolesti kvrgave kože i plavog jezika, sprovođenje entomološkog istraživanja i otkrivanje ranog unosa i/ili daljnjeg širenja bilo kojeg drugog serotipa kako bi se osigurale potrebne informacije prilikom donošenja odluke o vakcinaciji životinja i daljnjem postupanju u skladu sa zaknoskom regulativom. Drugi cilj je da se u lokalne laboratorije uključe u ovaj proces i da se ojača njihov kapacitet za testiranje uzoraka, čime će se povećati i njihov potencijal za dijagnostiku.

Cilj aktivnosti je otkrivanje bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika (na suspektnim životinjama) u ranoj fazi kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti putem brzog djelovanja nadležnih institucija. Cilj je jačanje kapaciteta nadležnih institucija kako bi unaprijedili svoje dijagnostičke vještine. Ova aktivnost obuhvata testiranje uzoraka krvi suspektne stoke i malih preživara iz cijele BiH na bolest kvrgave kože i bolest plavog jezika.

Bolest kvrgave kože je virusna bolest stoke koja može uzrokovati kožne i unutarnje lezije, koje utječu na proizvodnju mlijeka, kvalitetu kože, te u nekim slučajevima mogu uzrokovati smrt zaražene životinje. Bolest kvrgave kože je bolest koja negativno utječe na ekonomičnost proizvodnje mlijeka. Ova bolest ne samo da uzrokuje znatne gubitke u pogledu prinosa i kvalitete mliječnih proizvoda, mesa i kože, već može dovesti i do ograničenja ili zabrane međunarodne trgovine živim životinjama i proizvodima životinjskog porijekla. Osim direktnih proizvodnih gubitaka, indirektni troškovi koji se odnose na mjere kontrole (kao što su žigosanje, cijepljenje, ograničenja trgovine i kretanja nametnuta pogođenim/cijepljenih područjima) imaju značajan ekonomski utjecaj na pogođene zemlje.

Štoviše, bolest plavog jezika je infektivna, nekontagiozna vektor-prenosna virusna bolest koja utječe na divlje i domaće preživare kao što su ovce, koze, goveda, bivoli, jeleni, većina vrsta afričke antilope i razne druge Artiodactyla kao kralježnjaka domaćina. U avgustu 2016. godine pojava bolesti plavog jezika je zabilježena u tri općine u Bosni i Hercegovini: Foča, Goražde i Nevesinje. Slično kao i bolest kvrgave kože, bolest plavog jezika ima ekonomski utjecaj na pogođene zemlje.

S obzirom na širenje bolesti kvrgave kože na području Balkana u 2016. godini, s posebnim naglaskom na izbijanje bolesti u susjednoj Srbiji i Crnoj Gori, projekat USAID/Sweden FARMA II namjerava pružiti pomoć BiH kako bi se smanjio rizik od širenja bolesti i zaštititi ranjiva domaćinstva koja se bave uzgojem stoke.

U isto vrijeme, pojava bolesti plavog jezika je zabilježena u Crnoj Gori, kao i na području Bosne i Hercegovine. Prije toga, pojava bolesti plavog jezika u BiH je zabilježena u avgustu 2015. godine.

 

Kategorija: Vijesti