E-mail icon-email    E-nastava     eUNSA     Student guide     Promo video     unsa logo  

testiranje covid19

COVID info

Tempus 1HEALTH

Svečana ceremonija početka nastave na Interdisciplinarnom master studiju „Jedinstveno zdravlje“, koji je razvijen kroz Tempus projekat 1HEALTH biće održana u ponedeljak u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu.

UNSA

Uvodno predavanje za cjelokupni program održat će profesorica  Aida Hodžić, voditeljica Tempus projekta 1HEALTH i prorektor na Univerzitetu u Sarajevu i Nihad Fejzić, rukovodilac studija „Jedinstveno zdravlje“i dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

- Univerzitet u Sarajevu je uvođenjem interdisciplinarnog master studija iz jedinstvenog zdravlja postao jedan od vodećih svjetskih univerziteta koji je ovaj razvojni koncept implementirao u jedinstven edukacijski paket, u ovoj fazi ponuđen BiH stručnjacima, a u sljedećim generacijama i polaznicima iz cijelog svijeta- smatra dekan Veterinarskog fakulteta Fejzić. 

Tempus projekt 1HEALTH predstavlja međunarodnu i interdisciplinarnu inicijativu sa učešćem Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta Istočno Sarajevo i Univerziteta Hasan Prishtina (Kosovo) kao WB korisnika, te Univerziteta u Milanu (koordinator), Barceloni, Portu i Ljubljani kao EU partnera. Svi participirajući univerziteti u projektu predstavljeni su pripadajućim fakultetima/institutima za područje humane i veterinarske medicine. 

Ovom prilikom studentima prve generacije Interdisciplinarnog master studija „Jedinstveno zdravlje“ biće uručeni indeksi ispred Centra za interdisciplinarne studije UNSA. 

Profesorica  Semra Čavaljuga  s katedre za epidemiologiju i biostatistku Medicinskog  fakulteta Sarajevo u izjavi za Fenu, govoreći o projektu „Jedno zdravlje“ te novopokrenutom studiju, kaže da je koncept "Jedinstvenog zdravlja" u našoj zemlji, bez obzira na Tempus projekt koji traje dvije godine, još uvijek nepoznat ali i neprepoznat u humanom zdravstvu.  

Ona ističe da se moraju znati dvije važne činjenice koje govore u prilog neophodnosti usvajanja svih principa One health/Jedinstvenog zdravlja pristupa u svakodnevnom radu: većina bolesti koje se kod nas javljaju epidemijski među ljudima su zoonoze - zajedničke i ljudima i životinjama (salmonele, bruceloza, influenca, leptospiroza,…) i druga je kao i humana medicina, i veterinarska kao krajnji cilj svoga rada ima unapređenje ljudskog zdravlja. 

 - Ovaj postdiplomski studij kroz Tempus projekt jeste i sam po sebi jedinstven, jer će se u istim klupama zajedno naći i ljekari i veterinari ali i diplomirane sestre i inžinjeri različitih zdravstvenih tehnika. Sve to može značajno doprinijeti boljem pristupu aktivnosti "jedinstvenog zdravlja" u našoj sredini. Kao konačan ishod ovog veoma zanimljivog i značajnog projekta, osim novih magistara, sasvim sigurno bolje ćemo svi koji učestvujemo u operativnim i strateškim aktivnostima na prevenciji i kontroli bolesti zajedničkih ljudima i životinjama – kaže Čavaljuga 

Ona navodi da će kroz aktivnosti Projekta koji se završava slijedeće godine, ali se planira nastaviti kroz ovaj poslijediplomski studij biti napravljen značajan korak u poboljšanju zdravlja stanovništva putem kvalitetnije i zajedničke organizacije prevencije i kontrole javljanja zoonotskih bolesti. Što je kako smatra profesorica Čavaljuga što je najefikasniji i najjeftiniji način za jedno društvo jer ljudi oboljevaju manje ako je segment prevencije dobro organizovan. A kvalitetnoj organizaciji uvijek značajno doprinosi obrazovaniji profesionalni kadar. 

- Jednostavno rečeno ovo je u svakom pogledu, a ne samo po nazivu, jedinstven studij - smatra redovni profesor Semra Čavaljuga, epidemiolog, subspecijalista zdavstenog menadžmenta,  šefica Katedre za epidemiologiju i biostatistku  Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

DOPUNA VIJESTI

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/prva-generacija-jedinstvenog-zdravlja/185679

 

 

Kategorija: Tempus 1HEALTH